Themagroep Moderne Vreemde Talen – NUT-conferentie Maastricht

De jaarlijkse vergadering van de themagroep MVT kende dit jaar een zeer goede opkomst. In totaal waren er 13 deelnemers van 10 verschillende talencentra aanwezig. Na de gebruikelijke punten opening, jaarverslag 2015 en voorzitterschap/secretaris kwamen we te spreken over het punt uitwisseling. Inmiddels beschikken we als themagroep naast de traditionele maillijst over drie samenwerkingstools: een LinkedIn-groep (NUT – Moderne Vreemde Talen), een wikispace (http://nutgroepmvt.wikispaces.com) en sinds kort ook een Dropbox-folder (met name voor de voorzitter en secretaris). Al deze tools kunnen worden gebruikt om ervaringen, inzichten, best practices en documenten uit te wisselen.

Een aantal van deze best practices kwam aan bod tijdens de show&tell, het belangrijkste punt op de agenda. Daarbij presenteerden maar liefst 8 collega’s goede voorbeelden en lopende projecten van hun talencentrum. Een schat aan informatie passeerde de revue: intensive coaching via Skype (Maastricht), kwaliteitsbewaking nieuwe taaldocenten (Antwerpen), het online competentie-instrument voor docenten E-Grid (Maastricht), het project Kennisclips (Tilburg), gratis open online cursussen of MOOC’s (Groningen), een update over de stand van zaken wat betreft het ERK (Nijmegen), ontwikkelen van uniforme examens (Maastricht) en last but not least de online tool basisgrammatica Frans (Leuven). Na de korte presentatie van 10-15 minuten was er telkens ruimte voor vragen en discussie. Dit leverde veel stof tot nadenken op en werd door alle aanwezigen als erg zinvol ervaren.

Na de show&tells volgde het punt studiemiddag MVT. Over het thema waren de meningen nog wat verdeeld. In een later stadium zal dit via onze LinkedIn-groep worden bepaald. Duidelijk is in ieder geval al wel dat de studiemiddag op vrijdag 10 juni in Nijmegen plaatsvindt. Iedereen is van harte welkom!

(Kasper Maes, themagroepvoorzitter Moderne Vreemde Talen)