TU Delft brengt Presentatiespel uit

Gedifferentieerd presentatieonderwijs met het Presentatiespel

Begin februari is het Presentatiespel uitgegeven bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum (https://www.vangorcum.nl/onderwijs/100-382_Presentatiespel). TU Delft-collega’s Maarten van der Meulen en Jolien Strous ontwikkelden dit spel met input van hun collega’s van het Instituut voor Talen en Academische Vaardigheden (ITAV).

 

Het Presentatiespel: wat is dat?

Het Presentatiespel is een kaartenset met meer dan zeventig presentatieopdrachten. De kaartenset is ontworpen met in het achterhoofd de verscheidenheid aan deelnemers die een presentatietraining heeft: iedere deelnemer heeft immers andere leerdoelen. De kaarten combineren een korte beschrijving van de theorie met een concrete oefening. Doordat er zo veel verschillende opdrachten zijn, kan de ene deelnemer bijvoorbeeld werken aan betere handgebaren en de andere aan gevarieerde intonatie.

De opdrachten zijn verdeeld in vier categorieën: structuur en verhaallijn, presentatietechniek, vragenronde en zelfverzekerd spreken. In de bijlage vind je van iedere categorie een voorbeeld. De set is daarnaast voorzien van instructies voor de docent in de vorm van een instructiekaart met concrete werkvormen, zoals een opwarmingsronde met oefeningen om studenten zelfverzekerder aan een presentatie te laten beginnen.

 

Wat kun je als docent met het Presentatiespel?

Docenten en presentatietrainers kunnen met het Presentatiespel een complete collegereeks samenstellen, maar ook een resterend kwartier van een training vullen, afgestemd op de leervragen en het niveau van de deelnemers. Deelnemers voeren de oefening uit in combinatie met een voorbereide presentatie of als improvisatieoefening. Door de grote variatie aan onderwerpen kan de trainer inspelen op de leervragen van studenten of leerlingen of variëren op niveau. Beginnende presentatoren krijgen bijvoorbeeld ruime(re) voorbereidingstijd of kunnen de oefening uitvoeren aan de hand van een voorbereide presentatie, zodat de oefening voor hen gemakkelijker wordt. Gevorderde presentatoren krijgen minder voorbereidingstijd, een moeilijkere oefening of ze krijgen ter plekke een onderwerp toegewezen, zodat ze door deze beperkingen of vergrote complexiteit meer uitgedaagd worden.

 

Benieuwd naar het Presentatiespel?

Het Presentatiespel is vanaf nu te bestellen bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum (https://www.vangorcum.nl/onderwijs/100-382_Presentatiespel). Geïnteresseerden kunnen zich daarnaast inschrijven voor een interactieve webinar over het Presentatiespel op 25 maart om 13.00 via https://www.vangorcum.nl/webinars.

(Pauline Post, Instituut voor Talen en Academische Vaardigheden, TU Delft)