Uitgesproken NUT

In deze rubriek bespreekt een NUT-lid drie opmerkelijke uitspraken i.v.m. taal die hij of zij de afgelopen maanden heeft gehoord of gelezen. Deze keer: Sabine Steemans, coördinator Nederlands voor anderstaligen bij Linguapolis, Universiteit Antwerpen.

 

Uitspraak: ‘Van der Horst denkt dat over 500 jaar het Nederlands niet meer bestaat.’
Waarzo: www.scientias.nl
Hoezo: Dit is de meest controversiële uitspraak in het artikel waarin ook historisch taalkundige Michiel de Vaan (Universiteit Leiden) en publicist Riemer Reinsma (Université de Lausanne) hun mening geven over de evoluties die we in het Nederlands mogen verwachten de komende 500 jaar.
Als je leest wat er zou kunnen veranderen, ben je geneigd om te denken dat dit erg onwaarschijnlijk is. Totdat je de voorbeelden uit het programma ‘Man over woord’ bekijkt met hetzelfde zinnetje in het jaar 500, 1000 en 1500.
500: Thunres dagoo ik kaupoodei heer fief pundu swootjeeroo apploo.
1000: Dhonresdagho koopoda ik hiar fief punt sweutero appelo.
1500: Ik hep hier donderdag vaif pont zeuter appele gekocht

 

Uitspraak: Onze taal bulkt van de rommel
Waarzo: Het doctoraat van Sterre Leufkens kreeg in Vlaanderen ongelooflijke media-aandacht: ‘Nederlands is inefficiënt, vol grammaticale overbodigheden’ (Knack), ‘Nederlands is meest ballastrijke taal’ (Radio 1), ‘Onze taal bulkt van de rommel ‘(De Morgen). Onze cursisten NT2 zwaaiden met deze artikels om hun fouten goed te praten.
Hoezo: Ik vond het erg vreemd dat Nederlands veel ballastrijker zou zijn dan pakweg Duits of Frans. Het voorbeeld dat in elk artikel werd gegeven was het woordje ‘het’ in ‘Het regent’. Uiteindelijk bleek dat in de meeste artikels werd verzwegen dat in het onderzoek 22 talen waren onderzocht waarvan Nederlands de enige niet-Indo-Europese taal was.
Gelukkig legt taalwetenschapster Leufkens op haar blog uit waar de misverstanden in de media vandaan komen. Als je dit goed leest, zie je dat ongeveer elk artikel compleet in de fout ging.

 

Uitspraak: Markt is zeg maar ‘écht’ mijn ding
Waarzo:
www.parool.nl: Wat Amsterdam mist: Paulien Cornelisse als copywriter voor Marqt
Hoezo: Ik heb erg genoten van dit cursiefje over het taalgebruik bij Marqt en de knipoog naar mijn favoriete schrijfster-cabaratière Paulien Cornelisse.

 

Aan wie geef ik het stokje over: Mario van de Visser, docent Language Center Tilburg University

(Sabine Steemans, Linguapolis, Universiteit Antwerpen)