Uitgesproken NUT!

In deze rubriek bespreekt een NUT-lid drie opmerkelijke uitspraken i.v.m. taal die hij of zij de afgelopen maanden heeft gehoord of gelezen. Deze keer: Irene Houkes-Jansen (+ heel het In’to Wageningen-team!), coördinator  bij Wageningen in’to Languages.

 

Uitspraak (door een kind van 6): Als je ‘fuck’ niet mag zeggen, dan mag je ‘bouwvakker’ ook niet meer zeggen.
Waarzo: thuis aan de eettafel
Hoezo: Een voorbeeld van hoe jonge kinderen Engels en Nederlands door elkaar halen: de zoon van Mariëtte van der Windt (secretaresse Wageningen) van 6 jaar weet dat hij het woord ‘fuck’ niet mag zeggen. Hij had daar blijkbaar over nagedacht want vandaag zei hij ineens: ‘maar dan mag je het woord ‘Bouwvakker’ ook niet meer zeggen.’

 

rookvrijUitspraak: Dit schoolterrein is rookvrij.
Waarzo: ingang bij ROC-A12
Hoezo: Deze afbeelding staat voor de ingang bij ROC-A12. Een NT2-student dacht het juist WEL de plek was om te roken vanwege het woord ‘vrij’.

 

Uitspraak: 

  • After the opening (09.00!) we will make agreements regarding our social intercourse with each other during the trip.
  • The changing rooms are equipped with douches.
  • We really have to give gas to make this project a success.
  • Red whine is served with the main course.
  • During this quiz, your ‘general knowledge’ will be tested, for example which character played Jack Nicholson in the first Batman movie?

Waarzo: Vertaalblunders op de campus van Wageningen UR
Hoezo: Vertalen is een vak, zegt Bert Keurentjes (vertaalcoördinator van Wageningen in’to Languages). Hoe zorg je bijvoorbeeld dat vaktermen consequent hetzelfde vertaald worden? Maar ook in het alledaags gebruik is er nog van alles te verbeteren aan het Academische Engels. Keurentjes komt vaker kromme zinnen tegen op de campus. Dit zijn de 5 mooiste die hij ooit op de campus heeft gevonden.

 

(Irene Houkes-Jansen, Wageningen in’to Languages, Wageningen UR)