Voor Oekraïners en iedereen die hen helpt

In de afgelopen periode heeft het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen diverse gratis activiteiten en tools beschikbaar gesteld voor Oekraïners en iedereen die hen helpt. Op deze manier hopen wij bij te dragen aan de verbinding tussen beide groepen. Onderstaande activiteiten en tools zijn online beschikbaar!

 

Zelfstudiesets

Met de zelfstudiesets kun je veelgebruikte woorden en zinnen in het dagelijks leven oefenen. We hebben drie verschillende sets, waarin je tussen het Nederlands en het Oekraïens, Engels en Russisch kunt oefenen. Met deze handige gratis tool zet je je eerste stappen in het leren van de nieuwe taal. Deze studiesets zijn zowel te gebruiken voor Oekraïense vluchtelingen die Nederlands willen leren, als voor iedereen die hen helpt en die Oekraïens of Russisch wil leren.

Oefen met de zelfstudiesets Nederlands – Oekraïens

Oefen met de zelfstudiesets Nederlands – Engels

Oefen met de zelfstudiesets Nederlands – Russisch

 

Gratis webinarreeks Oekraïens

In deze gratis webinarreeks laat Yuliya Kazanova, Oekraïense en docent Russisch bij de opleiding Europese Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, je in twee opvolgende webinars kennismaken met het Oekraïens. De eerste webinar gaat in op de Slavische taalfamilie waar het Oekraïens onder valt. In deze webinar leer je hoe het Oekraïens in relatie staat tot de andere Slavische talen en geeft de docent je een introductie op de Oekraïense literatuur. De tweede webinar is een introductiecursus Oekraïens waarin je een beetje Oekraïens leert!

Bekijk webinar 1: Ukrainian language and literature

Bekijk webinar 2: Introduction to the Ukrainian language

 

Gratis beginnerscursus Nederlands – Introduction to Dutch MOOC

We willen graag voorzien in de behoefte die onder Oekraïense vluchtelingen kan ontstaan naar het leren van de Nederlandse taal. Daarom is besloten om de gratis online beginnerscursus ‘Introduction to Dutch’ voorlopig permanent beschikbaar te maken. Dit betekent dat iedereen kan beginnen met de cursus op elk gewenst moment.

De cursus duurt drie weken en is bedoeld voor iedereen die Nederlands wil leren. Onderwerpen als zichzelf voorstellen en vertellen over familie, vrienden, werk of studie komen aan de orde en korte films geven een indruk van het wonen en leven in Nederland.

Gratis inschrijven kan hier.

 

(Karin van Ommeren, Talencentrum, Rijksuniversiteit Groningen)