Wat studenten schrijven… De vijfde taal

Henk Noorland werkt meer dan 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

 

Nederlands is de vijfde  taal  die  ik  probeer  te  leren.  Oekraïens is  mijn  moedertaal  en  ik  spreek Russisch zeer goed. In school leerde ik Engels en nu spreek ik het elke dag. Mijn Oekraïense vrienden zeggen dat mijn gedrag verandert als ik Engels spreek. Ze zeggen dat als ik mijn moedertaal spreek, ik  verlegener  en  kalmer  ben dan  als  ik  Engels  gebruik.  Volgens  mij  blijft  mijn  gedrag  hetzelfde. Misschien  ben  ik  vertrouwd  nu  met  Engels  en  dus  voel  ik  me  niet  anders.  Tegenwoordig  leer  ik Nederlands en heb ik verschillende gevoelens tegen deze taal. Ik kan niet mezelf goed uitdrukken en dat maakt  me  soms  boos  en  gefrustreerd.  Ik  heb  al  veel  woorden  geleerd,  maar  als  ik  spreek  kan  ik misschien 30 procent van de geleerde woorden gebruiken. Dat is belachelijk in mijn ogen. Ik doe mijn best om  woorden  te  herhalen  en  probeer  verschillend  vocabulaire  te  gebruiken  maar  het  is  niet  zo makkelijk. Ik heb geen vrienden met wie ik mijn Nederlands kan oefenen. Dat maakt het heel moeilijk om mijn Nederlands te verbeteren. Ik heb geen interessante ervaringen met mijn Nederlands gehad omdat  ik  het  niet  spreek.  De enige  keer  wanneer  ik  kan  oefenen  is  in  de  winkel  als  ik  mijn boodschappen doe. Dan vroegen ze mij of ik de bon wil en ik zeg: ‘Ja, graag…..’.

V.A.
A2 – B1
November 2020