Wat studenten schrijven… Een folder over Amsterdam

Henk Noorland werkt bijna 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

Amsterdam laat niemand koud met zijn mengsel van anarchie en barmhartigheid, chaos en orde. Het is oproerig en vitaal, rustig en in zich rustend op hetzelfde moment.

Amsterdam is een stad van de tegenstrijdigheid. Dat maakt haar zo interessant, zo boeiend. Amsterdam is wat de door koningin Wilhelmina in 1946 verleende verkiezingsleus in het stadswapen verkondigt: ‘heldhaftig, vastberaden, barmhartig’ – wat slechts de helft van de waarheid schetst.

De stad en haar burgers zijn ongemeen handig in zaken. Ze zijn ondogmatisch, altijd in voor een grapje en ze weten dat ze in geen andere stad van de wereld zouden willen wonen.

Amsterdam is een vrijhaven voor de gedachten. De stad was en is een plek van inspiratie, een oase van hartelijkheid. Het is een stad met oneindig veel gezichten waar je in de letterlijke en overdrachtelijke zin diep inademen kunt, een stad waar de lucht nooit dik of zelfs verstikkend is omdat altijd de wind van de veranderingen waait. De havenstad Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, is als het land en zijn mensen: open, vlot in de omgang, internationaal, gastvrij.

Het mooist schittert ze, deze kleine maar fijne metropool, als de zonnestralen zich in de zachte golven van de grachten spiegelen, als fietsers fluitend voorbijzoemen of een Surinaamse markthandelaar ’s winters zingt: ‘O hoe hou ik van Amsterdam, want het is zo warm hier.’

Juist bekoorlijk doet deze stad aan als zich een stralend blauwe hemel over de gevels van de grachtenhuizen spant alsof hij Amsterdam wil omarmen. De talloze cafés vullen zich bij zonneschijn ook al in de lente en zijn ook nog in november bezet. Ze blijven geopend zolang er gasten komen. Tijdens de zomer zijn ze bijna altijd overvol. Tijdens de winter worden veel cafés in een wintertuin veranderd en verwarmd, zodat Amsterdam ook tijdens het koele jaargetijde zijn zuidelijke karakter niet verliest.

Iedereen komt hier aan zijn trekken. Niet slechts culinair, ook cultureel. Een bezoek aan de theaters Stadsschouwburg en Carré, aan de opera Stopera of aan een concert in het wereldberoemde Concertgebouw is altijd een belevenis.

Een grachtenrondvaart met kaarslicht misschien met diner aan boord is een van de highlights van Amsterdam. Je moet dat niet missen als je in deze stad vertoeft.

C.S.
Op weg naar B2
Maart 2002