Wat studenten schrijven… Een nieuwe taal leren

Henk Noorland werkt 30 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

 

Als ik een andere taal gebruik, vind ik dat mijn gedrag anders is. Ik weet waarom dat is en het heeft me een beter mens gemaakt.

Naast mijn moedertaal heb ik geprobeerd vier andere talen te leren. Elke keer leer ik dat ik verlegen ben in een andere taal. Het is hetzelfde met Nederlands.

Ik dacht dat het misschien ook een beetje perfectionisme is. Ik had het gevoel dat ik ‘het juiste ding’ moet zeggen. Dat was niet waar. Ik begrijp wat andere mensen zeggen, maar ik ben langzaam om te spreken. Ik denk dat ik in een andere taal meer luister. Het kan een goed ding zijn.

Mijn gedrag in mijn moedertaal is langzaam veranderd. Ik luister nu meer en denk meer na voor ik iets zeg. Ik voel me gelukkig dat ik een kans heb om andere talen te leren. Ik ben heel blij dat het me veranderd heeft.

B.N.
Niveau B1
November 2022