Wat studenten schrijven… Familiefeest

Henk Noorland werkt meer dan 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

Een belangrijk traditioneel familiefeest in mijn cultuur wordt in juli gevierd. Het is in juli zomer in Kroatië. Tijdens de zomer komen veel Kroatische mensen terug naar hun kleine dorpen. Sommige mensen moeten ver reizen vanuit andere landen waar ze tijdens het jaar werken en wonen. Andere mensen moeten maar een paar uren reizen met de auto.

In onze kleine dorpen komen we om van de bijzondere omgeving van bergen en groene akkers te genieten met familie en vrienden.

Op een bepaalde dag in juli eten we samen met alle zussen, broers, ooms, tantes, ouders en neefjes. Een grote lamsbout wordt acht uren gekookt op een traditioneel vuur buiten. We vieren onze liefde voor elkaar en voor ons vaderland.

Ik herinner me wanneer ik afgelopen jaar in mijn dorp ben geweest. Een oude vrouw, Ljube, woont altijd in het dorp en zij vindt wijn heel lekker. Zij is heel oud en zonder familie. Ljube is verlamd en zij heeft alleen maar haar geiten als vrienden.

Meestal wil mijn oom Ljube geen wijn geven omdat zij altijd te veel zal drinken en vergeet dat zij haar geiten moet voeren. Maar op familiefeestdag gaf mijn oom Ljube wijn. Hij wist niet dat veel andere mensen hetzelfde deden, en Ljube verdween. We hebben haar gelukkig gevonden onder een boom. Zij heeft met een grote glimlach geslapen.


L.B.
Pre – Advanced
Oktober 2015