Wat studenten schrijven… Geachte buitenaardse bezoeker

Henk Noorland werkt meer dan 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

 

Geachte buitenaardse bezoeker,

Ik weet niet hoe je je weg naar deze planeet hebt gevonden, maar als je geïnteresseerd bent zal ik je een beeld van de mensheid proberen te geven en ik zal de beslissing van wat te doen met deze informatie aan je oordeel overlaten.

De moderne mens ontstond ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika. Sindsdien zijn wij over de hele wereld verspreid. Er zijn teveel van ons hier maar de meesten voelen zich alleen of leven hun levens alsof zij alleen zijn. Wij vernielen het milieu, wij doden de wezens die de wereld met ons delen, we martelen, verminken en wij respecteren elkaar niet. Wij hebben abstracte begrippen zoals ‘God’, ‘gerechtigheid’, ‘zonde’, ‘altruïsme’, ‘kwaad’ en ‘liefde’ ontwikkeld en als we falen om volgens deze ideeën te leven voelen wij ons schuldig. Vreemd genoeg worden wij door onszelf als de meest intelligente levensvorm op aarde gezien. Gelukkig hebben sommigen van ons muziek, literatuur en kunst en ieder van ons heeft dromen; deze zijn de enige manieren waarop we onze gedachten over het mysterie van ons bestaan  kunnen verdragen. En sommigen van ons kunnen niet alleen glimlachen, maar kunnen andere mensen laten glimlachen.

Ik kan je niet adviseren over je toekomstige acties tegen ons en velen zullen het niet eens zijn met wat ik je heb verteld. Maar als je tijd hebt, kom hier en drink een glas wijn met me. Ik trakteer.

E.T.
Niveau 4
28 april 2014