Wat studenten schrijven… Iemand in het zonnetje zetten

Henk Noorland werkt meer dan 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

Toen ik de eerste keer met de familie van mijn man in Nederland was, ontmoetten wij elkaar op een terras. Nadat we aan elkaar voorgesteld waren, zaten we op stoelen. Ik merkte dat iedereen op een speciale stoel wilde, dus nam ik plaats. Gauw merkte ik veel zon in mijn plaats en daar hield ik niet van. Ik wilde niet te veel zon in mijn ogen en ook wilde ik niet bruin worden. Dus vroeg ik mijn man of wij onze plaatsen konden wisselen. Hij antwoordde me: ‘Natuurlijk, maar waarom wil jij mijn plaats? Jij hebt al de beste plaats tussen ons.’

Ik antwoordde dat ik uit een heet land kwam, en er is altijd veel zonneschijn, daarom willen mensen zo weinig mogelijk zonneschijn. Ze vonden mijn antwoord vreemd. In Nederland wil iedereen altijd in de zon zitten, omdat er te weinig zon is. Eigenlijk is er een uitdrukking ‘iemand in het zonnetje zetten’ in het Nederlands die betekent: op feestelijke wijze je waardering voor iemand laten blijken.

Het verschil vonden we grappig. Maar het was goed om te begrijpen.

C.C.
Taiwan
niveau 3
september 2014