Wat studenten schrijven… Nederland

Henk Noorland werkt 30 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

 

Ik ben A. en mijn land van herkomst is Peru. Tot ik vierentwintig jaar oud was woonde ik in de hoofdstad Lima. Het is een stad aan de kustlijn van Peru met schitterende stranden, drukke straten en de beste gerechten ooit die je kunt proberen. De eerste keer dat ik Nederlands heb gehoord was in Buenos Aires en ik vond die taal echt bijzonder. Vervolgens in 2019 kwam ik in Nederland, dus ik ben hier al vier jaar. Wat een mazzel! Deze bestemming werd gekozen omdat ik benieuwd naar een nieuwe cultuur en taal was. Bovendien, een van mijn beste vrienden was ook hier.

Om te beginnen was mijn eerste indruk van Amsterdam dat alles al geregeld ligt om vloeiend te leven. Bijvoorbeeld niet alleen in de vertrouwdheid en vriendelijkheid met elkaar maar ook in de manier om op de ruimte te bezuinigen. Eigenlijk hielp dat het concept van gezelligheid te begrijpen.

Tegenwoordig is mijn mening niet veranderd maar wel gerechtvaardigd door de gewoontes en situaties die ik ben tegengekomen. Desondanks ben ik van mening dat de grootste uitdaging van elke buitenlander is om Nederlands te leren. Het leren van een taal helpt je te verbinden en je omgeving en inwoners te begrijpen. Daarom is het van belang om een behoorlijk Nederlands niveau te krijgen. Enerzijds doe ik het door een cursus Nederlands te volgen. Bovendien probeer ik de taal te gebruiken binnen mijn omgeving. Bijvoorbeeld met collega’s praten of nieuws luisteren. Ik vind NOS of Jeugdjournaal het beste. Voor de komende tijd zou ik meer aandacht willen geven om de taal te verbeteren. Ik vind dat mijn grootste uitdaging is om de verschillende uitspraken te begrijpen. Dusver heb ik een bruisend leven met Nederlands in Nederland.

A.R. V.H.
B1 – B2
maart 2023