Wat studenten schrijven… Schoon

Henk Noorland werkt meer dan 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

 

Een nieuwe taal leren kan leuk zijn en er zijn grappige situaties wanneer je de nieuwe taal probeert te gebruiken. Ik zal je vertellen over een grappige gebeurtenis die ontstond doordat ik de taal nog niet goed sprak.

Toen ik in België woonde, ging ik op bezoek bij een vriend in Amsterdam. We gingen uit met een groep van zijn vrienden. Het was heel erg leuk. We gingen naar een club en we dansten veel. Een vriend van mijn vriend vertelde me een compliment dat ik erg ‘schoon’ ben. Ik kende dat woord nog niet, dus ik dacht dat hij ‘schoon’ bedoelde, zoals in ‘schoonmaken’ – zuiver of ordelijk. Ik vond het een beetje raar compliment.

Later vroeg ik mijn vriend of het een Nederlandse uitdrukking is om iemand te vertellen dat hij schoon is en hij vertelde me dat het ‘mooi’ betekent. Mijn vriend maakt me nog steeds belachelijk en zegt dat ik heel schoon – zuiver of ordelijk –    ben.

J.S.
Intermediate, B1
November 2019