Wat studenten schrijven… Een cultuurbotsing

Henk Noorland werkt bijna 25 jaar als NT2-docent voor het INTT (Universiteit van Amsterdam). In deze rubriek deelt hij opvallende teksten die hij de afgelopen jaren verzamelde.

Er zijn heel veel culturele verschillen tussen oost en west. Toen ik net in Nederland kwam, moest ik me heel lang aan de nieuwe ideeën goed aanpassen. Het is wel moeilijk omdat het soms over een taboe gaat dat ik helemaal niet kan begrijpen.

Maar het werd beter toen ik naar het tweede studiejaar ging. Dan vergeet ik soms wat een cultuurbotsing zal worden. Vervolgens gebeurt er iets zodat ik de culturele verschillen nog een keer kan herkennen.

Mijn hoogleraar nodigde me uit voor het avondeten. Ik weet al dat ik een fles wijn of een bos bloemen zal meenemen. Het avondeten is erg lekker en we praten over ons project en mijn thesis. Plotseling horen we iemand op de deur kloppen, een vriend bezoekt haar. Hij geeft de professor een grote zak en hij wil graag met ons mee-eten. Terwijl ze elkaar in de hal groeten, zie ik druppels bloed op de grond vallen. Ik kan het niet begrijpen zodat ik blijf kijken. Dan opent de professor de zak, en er zit een groot stuk rundvlees in. Hij heeft het net bij de slager gekocht. Wat een vreemd beeld, mijn hoogleraar krijgt een stuk van ongeveer 20 kilogram bloedig vlees als een vriendschappelijk cadeau.  Maar het maakt haar niet uit.

De volgende dag vraag ik haar over het vlees. Ze legt me uit dat het een typisch misverstand is. Die vriend van haar komt net uit Mongolië. En in zijn eigen land geven mensen meestal een half schaap of kalf als ze bij hun vrienden langsgaan. Gelukkig heb ik in mijn gebied niet dit soort gewoontes.

M.L.
Niveau 3
September 2013