Dit programma vindt plaats in en rond het centrum van Tilburg.
Tijd | Onderdeel |
15:30 | Middagprogramma op verschillende locaties |
17:30 | Borrel |
18:30 | Diner |
Het gehele vrijdagprogramma vindt plaats in de CUBE op de Tilburg University campus. Zie Bereikbaarheidc & locatie voor meer informatie.
Tijd | Onderdeel |
9:00 | Ontvangst met koffie en thee |
9:30 | Vergaderingen:
Directeurenoverleg |
12:30 | Lunch |
13:30 | Inleiding middagprogramma en NUT-project van het jaar |
13:50 | Groepsfoto |
14:00 | Parallelle sessies, ronde 1 |
15:15 | Parallelle sessies, ronde 2 |
16:15 | Borrel en afsluiting |
Jarenlang hebben we toegewerkt naar 2020. Het onderwijs zou compleet blended worden, afgestemd op ieders wensen en behoeften en met gebruikmaking van technieken waar we nog niet over zouden durven te dromen. Nu het nieuwe decennium eindelijk is aangebroken, is het tijd om de balans op te maken. Hoe flexibel is ons onderwijs? Hoe komt dat tot uiting? Wat gaat al goed en waar lopen we nog tegenaan? Waren onze dromen te groot of moeten ze nog grootser?
Om een antwoord te vinden op deze vragen, hebben we in december een vragenlijst uitgezet naar alle deelnemende talencentra. We ontvingen 14 ingevulde vragenlijsten retour. Op basis van die input hebben we een programma samengesteld waarin de meest in het oog springende onderwerpen aan bod komen. Echte antwoorden hebben we echter nog niet. Daarom is ook tijdens de sessies rustig achteroverleunen er niet bij; middels diverse formats betrekken we alle deelnemers bij de verschillende onderwerpen en hopen we antwoorden te vinden op de vraag die ons bezig houdt: hoe flexibel is ons onderwijs nu en in de toekomst?
A1 Hybride cursussen
Pitch & go
Op allerlei plekken in Nederland en Vlaanderen zijn talencentra enthousiast aan de slag gegaan met het ontwerpen van cursussen met kleinere of grotere online componenten. Hoe combineer je face-to-face leren met afstandsleren? Waar moet je rekening mee houden als je dergelijke cursussen in je programma opneemt? In deze sessie zullen drie talencentra aan de hand van een posterpresentatie kort toelichten hoe zo’n mengcursus er bij hen uitziet. We zien voorbeelden van verschillende niveaus NT2 (VU NT2 en Talencentrum RUG) en van een beginnerscursus Russisch (Tilburg University Language Center). Vervolgens is er tijd voor de deelnemers om rond te lopen langs de posters en informatie uit te wisselen. De sessie wordt afgesloten met een plenaire terugkoppeling.
A2 Flexibele schil
Intervisie
Geen enkel talencentrum kan eromheen: je hebt personeel op oproepbasis nodig of moet zelfstandigen inhuren om pieken op te vangen en risico’s te beperken. Door veranderende wetgeving gaat dit echter niet zomaar. Met name in Nederland laat de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) HR-afdelingen en directeuren van talencentra zweten. Tijdens deze intervisiebijeenkomst is er ruimte om in kleine groepen vraagstukken op tafel te leggen en best practices te delen.
A3 Passend onderwijs in de taalles?
Pitch & go
In het basis- en voortgezet onderwijs wordt de term ‘passend onderwijs’ veel gebruikt, maar ook in het hoger onderwijs hebben we te maken met een zeer diverse doelgroep: naast de culturele verschillen in onze veelal internationale klassen, zijn er ook verschillen in leerstijlen, vooropleiding en benodigde ondersteuning. In deze sessie zullen drie talencentra aan de hand van een (poster)presentatie kort toelichten hoe ze omgaan met dergelijke verschillen:
Na de inleidende presentaties is er tijd voor de deelnemers om rond te lopen langs de posters en informatie uit te wisselen. De sessie wordt afgesloten met een plenaire terugkoppeling.
A4 Artificial Intelligence: hype of lifesaver?
Debat
Bij sommige talencentra worden er voorzichtige stapjes gezet met het gebruik van AI: in de taalles of juist om de administratieve lasten te verlichten. Is AI inderdaad de toekomst? Het UTLC denkt van wel: in de visie van de Universiteit Twente staat dat in 2023 5% van het werk overgenomen moet zijn door AI. Bij het ILT (Leuven) zijn ze wat sceptischer: een eerste onderzoek leverde niet het gewenste resultaat op. In deze sessie kan eenieder zijn standpunten en argumenten laten horen: is AI echt de toekomst, ook in het taalonderwijs? Of zijn de verwachtingen te hoog? Ook wat taalgebruik is deze sessie flexibel: deelname is mogelijk in het Engels en het Nederlands.
B1 Het Talencentrum in 2040
Creatieve brainstorm
Met 2020 op de kalender is het tijd voor een nieuwe vooruitblik: we gaan ons richten op 2040. In deze workshop kunnen de visionairen onder ons zich helemaal uitleven. Hoe ziet een taalles er in de toekomst uit? Welke faciliteiten zijn er in het klaslokaal aanwezig? Op welke manier geven de docenten les? Zijn er eigenlijk nog wel docenten en klaslokalen? Laat de inspiratie maar vloeien en leef je uit in woord en beeld.
B2 Mijn A2 is niet jouw A2 – omgaan met niveauverschillen in de cursussen
Pitch & go
In sommige cursussen zijn de verschillen in niveau en leertempo groot. Docenten moeten dan (of eigenlijk: altijd) differentiëren, maar zijn er ook meer stelselmatige oplossingen te bedenken? In deze sessie geven drie talencentra een korte posterpresentatie met een mogelijke oplossingsrichting:
Na de inleidende presentaties is er tijd voor de deelnemers om rond te lopen langs de posters en informatie uit te wisselen. De sessie wordt afgesloten met een plenaire terugkoppeling.
B3 Grenzen aan flexibiliteit
Intervisie
Een hele conferentie in het teken van flexibiliteit, dat is natuurlijk prachtig, maar houdt het ook ergens op? Hoe ga je om met de grote mate van flexibiliteit die men met name bij maatwerktrainingen verwacht? Welke flexibiliteit kan je wel en niet bieden? Hoe houd je je administratie op orde? Hoe kun je kwaliteit waarborgen? Hoe communiceer je de grenzen aan je flexibiliteit? Tijdens deze intervisiebijeenkomst is er ruimte om in kleine groepen vraagstukken op tafel te leggen en best (en worst!) practices te delen.
B4 De vraag is laag – wat nu?
Pitch & go
Veel talencentra hebben ermee te maken: er ligt een fantastische cursus op de plank, maar het aantal aanmeldingen valt tegen. Wat nu te doen? In deze sessie geven drie verschillende talencentra een korte (poster)presentatie over de door hen gekozen oplossingsrichting. Dit varieert van niveaus en groepen samenvoegen in verschillende constructies tot prijzen aanpassen of gewoonweg cursussen schrappen. Na de inleidende presentaties is er tijd voor de deelnemers om rond te lopen langs de posters en informatie uit te wisselen. De sessie wordt afgesloten met een plenaire terugkoppeling.