NUT-conferentie

Taal, technologie, toegankelijkheid

14-15 maart 2024

 

Welkom in Twente!

De NUT bestaat 30 jaar! In dit jubileumjaar van de NUT strijken we neer in het prachtige Twente voor de jaarlijkse conferentie en jaarvergadering. Op donderdagmiddag verwelkomen we je graag in hartje Enschede voor een sociaal en cultureel programma. Op vrijdag ontvangen we je op de campus van de Universiteit Twente waar ’s ochtends de themagroepvergaderingen en directeurenvergadering plaatsvinden. Vrijdagmiddag staat alles in het teken van taal, technologie en toegankelijkheid en hopen we je te inspireren in het  UT Design Lab.

 

Taal, technologie, toegankelijkheid

Het motto van de UT luidt: high tech, human touch. Loop je rond op de campus van een technische universiteit, kom je in aanraking met techniek. Het afgelopen jaar is kunstmatige intelligentie, artificial intelligence, een niet meer weg te denken onderwerp geworden in het academische communicatieve onderwijs. Technologie in vertalingen rukt op. Sinds de pandemie hebben we onlinetechnieken omarmd en vernieuwd. Ook hebben we ontdekt dat sommige dingen beter analoog functioneren en hebben we technologie juist opzijgezet. Welke ontwikkelingen zien we? Waar moeten we iets mee? Hoe kunnen we technologie zinvol inzetten in ons onderwijs? En gerelateerd aan dit onderwerp: hoe kan technologie helpen om de toegankelijkheid van ons onderwijs te vergroten en verbeteren. Hoe toegankelijk c.q. is ons onderwijs eigenlijk? In een recent door het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) gepubliceerd rapport, De Staat van Inclusief Onderwijs 2023, staat dat 38% van de studenten een functiebeperking heeft en dat 14% studiebelemmeringen ondervindt waardoor zij een specifieke ondersteuningsvraag hebben (ECIO, 2023). Hoe faciliteren wij cursisten met een ondersteuningsvraag? En is technologie daarbij een hulpmiddel?

Over deze vragen willen we met je van gedachten wisselen en good practices delen. De werkvormen daarvoor hebben we overgenomen uit de conferentie in Tilburg van 2023, omdat die als bijzonder waardevol zijn ervaren. Zien we je in Twente?

In de submenu’s aan de rechterkant op deze webpagina lees je meer over het programma, vind je alle praktische en logistieke informatie en kun je je aanmelden.